Otkriven spomenik Karlu Maldenu

[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“4.9.2″ custom_margin=“0px||0px||false|false“ custom_padding=“0px||0px||false|false“ collapsed=“off“][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ use_custom_gutter=“on“ make_equal=“on“ admin_label=“Red“ _builder_version=“4.9.2″ background_size=“initial“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ width=“100%“ collapsed=“off“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“3.25″ custom_padding=“|||“ custom_padding__hover=“|||“][et_pb_text _builder_version=“4.9.2″ background_size=“initial“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“]

Spomenik velikom američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu (1912-2009), statuu postavljenu uz fasadu Jugoslovenske kinoteke, otkrili su 20. novembra direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i  producent Den Tana, a zatim su se mnogobrojnim zvanicama u foajeu Kinoteke obratili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, američki ambasador Kajl Skot, kao i Pantelić i Tana i, putem video poruka, dirigent Zubin Mehta, Maldenove ćerke Karla i Mila i slavni glumac Majkl Daglas.

Spomenik glumcu, koji je rođen kao Mladen Sekulović u Čikagu, rad je vajara Zdravka Joksimovića.

Ana Brnabić je istakla da joj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično skrenuo pažnju na značaj ovog događaja „uz reči da se radi o čoveku koji je jedan od naših najboljih ambasadora“.

„Na inicijativu predsednika Republike, naravno i prijatelja i porodice Karla Maldena, mi smo kao Vlada ovo podržali. Čini mi se da kao zemlja nedovoljno zahvaljujemo i nedovoljno znamo o ljudima koji su najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu. Drago mi je da ovim činom menjamo tu nepravdu i dajemo signal ostalim ljudima koji se danas bore za Srbiju svuda u svetu da ćemo im zahvaljivati i da ćemo ih pamtiti“, rekla je premijerka.

Na svečanosti je pročitano pismo predsednika Američke akademije za filmsku umetnost i nauku Džona Bejlija koji je naglasio da je Malden bio jedan od najuglednijih glumaca svoje generacije. Igrao u više od 70 filmova, osvojio Oskara 1951. za ulogu u filmu Tramvaj zvani želja, a 1954. nominovan za Oskara za ulogu u filmu Na dokovima Njujorka.

Bio je član Akademije, pet godina njen upravnik, a 1989. izabran je za 27. predsednika i tri godine proveo na toj dužnosti, pokazujući istu pasioniranost i energiju koje su obeležile njegovu glumačku karijeru, naveo je Bejli, dodajući i Maldenove zasluge za osnivanje i rad Ferbanks centra za proučavanje filmske umetnosti.

Ambasador Kajl Skot je istakao da je Karl Malden „rođen u srcu Amerike, u Čikagu, u porodici koja ga je naučila da voli svoje srpsko nasleđe i da se njime ponosi, a pritom je izrastao u čoveka koji predstavlja naše zajedničke vrednosti i sve ono najbolje u Srbima i u Amerikancima“.

„Bio je drag i vredan čovek, odan muž čitavih 71 godinu i otac pun ljubavi, srdačan i pun poštovanja za svakog s kim bi se sreo. Bio je briljantan glumac – u Holividu i u pozorišnim predstavama na Brodveju. Zasluženo je dobio Oskara i zapečatio mesto među najvećima, a ja ga najviše pamtima kao detektiva Majka Stona u Ulicama San Franciska, jednoj od najpopularnijih tv serija moje mladosti. Ston je bio stogi branilac moralnih vrednosti i istrajni borac za pravdu“, rekao je ambasador.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević podsetio je da je Maldenov otac Petar Sekulović odigrao važnu ulogu u formativnom periodu budućeg glumca.

„Vaspitan sam tako da sam se osećao kao da sam lično došao iz malog sela kraj Bileće, iako tamo nikada nisam ni kročio dok nisam postao zreo čovek“, citirao je Vukosavljević iz memoara u kojima Malden opisuje očev težak život u železari u Geriju, ali i pesme koje mu je pevao iz svog, srpskog detinjstva i kako ga je vodio u srpsku crkvu u čijim je predstavama Malden napravio prve glumačke korake i pevao u horu „Karađorđe“ kojim je otac rukovodio.

Ulazeći u svet profesionalne glume promenio je ime, „ali je do kraja ostao Mladen Petrov Sekulić, Amerikanac odan svojoj srpskoj zajednici. Za tu odanost mu odavno dugujemo spomenik i spominjanje, koliko i za glumački rad“, rekao je ministar. Iz memoara vidimo, dodao je on, „sa koliko je umetničkog samoispitivanja ulazio u uloge, koliko je stranica posvetio znalačkim komentarima i divljenju svojim partnerima, među njima Marlonu Brandu i DŽesiki Tendi sa kojima je u pozorištu igrao komad Tramvaj zvani želja, pre nego što je snimio istoimeni film i dobio Oskara“.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić izjavio je da su „Srbija, Beograd i Kinoteka danas dobili obeležje koje će nas zauvek podsećati na velikana filmske umetnosti Karla Maldena, Mladena Sekulovića“.

Podsetivši na njegovu bogatu filmsku karijeru, Pantelić je pomenuo i Maldenovu jedinu saradnju sa ovdašnjom kinematografijom, kada je ostvario glavnu ulogu u filmu „Suton“ (1982) reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida, u produkciji Centar filma iz Beograda i producentske kuće Den Tane.

„U junu 2016. godine, zahvaljujući porodici Karla Maldena i angažovanju Den Tane, Kinoteka je postala bogatija za legat ovog velikog čoveka i velikana pokretnih slika, te sa ponosom baštini lične predmete, dokumente i eksponate koji su krasili njegovu karijeru. Malden je ostavio dubok trag u istoriji sedme umetnosti kao jedan od najtalentovanijh glumaca ne samo svoje generacije. Unevši specifičnu karakternost likovima koje je tumačio, Malden je svoje uloge učinio besmrtnim“, izjavio je Pantelić.

Maldenov prijatelj i kolega, koji je pokrenuo inicijativu za spomenik, Den Tana zahvalio je i Srbiji i Americi.

„Amerika je Maldenu dala sve, a on je želeo da vrati i Srbiji i Americi. Voleo je svoje poreklo, a bio je ponosan kao umetnik i kao građanin Amerike. U Drugom svetskom ratu bio je dobrovoljac. Bio je divan čovek i moje je bogatstvo što sam imao priliku da provedem 55 godina u njegovom društvu. Naučio sam od njega puno“, istakao je Tana i dodao da bi Malden, da je mogao da bira gde da ima svoju statuu – sigurno izabrao baš Beograd.

Zubin Mehta je u video poruci istakao da je Malden bio jedan od najvećih glumaca Holivuda i da će biti zapamćen ne samo po filmovima već i ostvarenjima na televiziji. „NJegove uloge nikada neće biti zaboravljene. Pozdravljam Beograd koji mu je podigao spomenik. On je to zaslužio“, naglasio je čuveni dirigent.

Maldenove ćerke Karla i Mila izrazile su žaljenje što nisu mogle da dođu na svečanost. „Našem ocu Mladenu Sekuloviću, poznatom kao Karl Malden, srpsko nasleđe je jako mnogo značilo. Sigurno bi bio vrlo dirnut ovom divnom počašću. Zahvaljemo Den Tani i svima u Beogradu“, rekla je Karla Malden.

I Majkl Daglas je rekao da mu je žao što nije u Beogradu da oda „počast svom divnom srpsko-američkom prijatelju, mom mentoru Mladenu Sekuloviću“. „Veoma sam ponosan što je dobio divnu statuu u svojoj domovini. Imao sam privilegiju da radim sa njim četiri godine (u televizijskoj seriji Ulice San Franciska). Zaista je bo moj mentor. Naučio sam sve od Karla. On je imao dve ćerke, a ja sam bio njegov usvojeni sin. Nikada neću moći dovoljno da zahvalim za sve što me je naučio, o poslu i o ljudima. Imao je radnu etiku kao niko drugi i bio je divan, divan čovek“, rekao je Majkl Daglas.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“3.25″ custom_padding=“|||“ custom_padding__hover=“|||“][et_pb_image src=“http://right.rs/wp-content/uploads/2018/11/Picture1-min-2.png“ title_text=“Picture1-min“ _builder_version=“4.9.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″ sticky_enabled=“0″][/et_pb_image][et_pb_image src=“http://right.rs/wp-content/uploads/2018/11/Picture2-min.png“ title_text=“Picture2-min“ _builder_version=“4.9.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″ sticky_enabled=“0″][/et_pb_image][et_pb_image src=“http://right.rs/wp-content/uploads/2018/11/Picture3-min.png“ title_text=“Picture3-min“ _builder_version=“4.9.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″ sticky_enabled=“0″][/et_pb_image][et_pb_image src=“http://right.rs/wp-content/uploads/2018/11/Picture4-min.png“ title_text=“Picture4-min“ _builder_version=“4.9.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″ sticky_enabled=“0″][/et_pb_image][et_pb_image src=“http://right.rs/wp-content/uploads/2018/11/Picture5-min.png“ title_text=“Picture5-min“ _builder_version=“4.9.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″ sticky_enabled=“0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

КатегоријеVesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *